De aceea, persoanele cu diabet zaharat au nevoie de monitorizare regulată!

0
1856
De aceea, persoanele cu diabet zaharat au nevoie de monitorizare regulată.

Persoanele cu diabet zaharat prezintă un risc crescut de a dezvolta o serie de probleme grave de sănătate. Concentrațiile constant mari de glucoză din sânge pot duce la boli grave care afectează inima și vasele de sânge, ochii, rinichii, nervii și dinții. În plus, persoanele cu diabet zaharat au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta infecții. În aproape toate țările cu venituri mari, diabetul este principala cauză a bolilor cardiovasculare, orbirii, insuficienței renale și amputării membrelor inferioare.

Menținerea valorilor glicemiei, a tensiunii arteriale și a colesterolului la valori normale sau aproape de acestea pot ajuta la întârzierea sau prevenirea complicațiilor diabetului zaharat. De aceea, persoanele cu diabet zaharat au nevoie de monitorizare regulată. Boli cardiovasculare: afectează inima și vasele de sânge și poate provoca complicații letale, cum ar fi boala coronariană (ceea ce duce la atac de cord) și accident vascular cerebral. Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză de deces la persoanele cu diabet zaharat. Tensiunea arterială crescută, colesterolul crescut, glicemia crescută și alți factori de risc contribuie la creșterea riscului de complicații cardiovasculare. Aflați mai multe despre diabet și CVD.

Menținerea unor valori aproape normale

Menținerea unor valori aproape normaleAfecțiuni renale( nefropatie diabetică): cauzate de afectarea vaselor mici de sânge din rinichi, ceea ce duce la scăderea eficienței rinichilor sau la eșecul total. Boala de rinichi este mult mai frecventă la persoanele cu diabet zaharat decât la cele fără diabet zaharat. Menținerea unor valori aproape normale ale glicemiei și ale tensiunii arteriale poate reduce semnificativ riscul unei boli renale. Aflați mai multe despre diabet și rinichi.

Boli ale nervilor( neuropatie diabetică): diabetul zaharat poate determina leziuni ale nervilor la nivelul întregului organism, atunci când glicemia și tensiunea arterială sunt prea mari. Acest lucru poate duce la probleme de digestie, disfuncție erectilă, și multe alte funcții. Printre cele mai frecvent afectate zone sunt extremitățile, în special picioarele. Afectarea nervilor din aceste zone se numește neuropatie periferică și poate duce la durere, furnicături și pierderea sentimentelor. Pierderea sentimentelor este deosebit de importantă deoarece poate permite ca leziunile să treacă neobservate, conducând la infecții grave și posibile amputări. Persoanele cu diabet zaharat prezintă un risc de amputare care poate fi de peste 25 de ori mai mare decât cel al persoanelor fără diabet zaharat.

Cu toate acestea, cu un tratament cuprinzător, o mare parte de amputări legate de diabet poate fi prevenită. Chiar și atunci când are loc amputarea, piciorul rămas și viața persoanei pot fi salvate printr-o bună îngrijire follow-up de la o echipă picior multidisciplinară. Persoanele cu diabet zaharat ar trebui să examineze în mod regulat picioarele lor. Aflați mai multe despre piciorul diabetic.

Boli oculare( retinopatie diabetică): majoritatea persoanelor cu diabet zaharat vor dezvolta o anumită formă de retinopatie (retinopatie) determinând reducerea vederii sau orbire. Cauzele principale ale retinopatiei sunt, în mod constant, concentrațiile mari de glucoză din sânge, împreună cu tensiunea arterială crescută și colesterolul ridicat. Acesta poate fi gestionat prin controale oftalmice regulate și păstrarea nivelului glucozei și al lipidelor la sau aproape de normal. Aflați mai multe despre diabet și ochi.

Complicații ale sarcinii: femeile cu orice tip de diabet zaharat în timpul sarcinii prezintă risc de complicații, dacă nu monitorizează și gestionează cu atenție afecțiunea lor. Pentru a preveni eventuala deteriorare a organelor la făt, femeile cu diabet zaharat de tip 1 sau diabet zaharat de tip 2 trebuie să atingă valorile țintă ale glicemiei înainte de concepție. Toate femeile cu diabet zaharat în timpul sarcinii, de tip 1, de tip 2 sau gestațional trebuie să depună eforturi pentru atingerea nivelurilor țintă ale glicemiei, pentru a minimiza complicațiile.

Aflați mai multe despre diabetul zaharat în timpul sarcinii

Aflați mai multe despre diabetul zaharat în timpul sarcinii.Creșterea glicemiei în timpul sarcinii poate determina creșterea greutății fătului. Acest lucru poate duce la probleme în naștere, traume la copil și mama, și o scădere bruscă de glucoză din sânge pentru copil după naștere. Copiii care sunt expuși timp îndelungat la valori crescute ale glicemiei în uter prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet în viitor. Aflați mai multe despre diabetul zaharat în timpul sarcinii. Complicații orale: persoanele cu diabet zaharat prezintă un risc crescut de inflamație a gingiilor (periodontită) dacă glicemia nu este controlată adecvat.

Periodontita este o cauză majoră a pierderii dinților și este asociată cu un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare (CVD). Trebuie stabilite controale orale regulate pentru a asigura diagnosticarea precoce, în special în rândul persoanelor cu diabet zaharat nediagnosticat anterior și tratamentul prompt al oricărei complicații orale la persoanele cu diabet zaharat. Se recomandă vizite anuale pentru simptomele de boală a gingiilor, cum ar fi sângerarea la spălarea dinților sau umflarea gingiilor.

Dacă nu este tratată suficient de repede, fluctuațiile glicemiei pot determina ca o persoană cu diabet zaharat să nu se simtă bine și să își piardă conștiența. Cele două afecțiuni asociate cu diabetul zaharat sunt:: hiperglicemie-valori mari ale glicemiei, hipoglicemie-valori mici ale glicemiei. Cea mai frecventă urgență este hipoglicemia care afectează funcționarea creierului și care poate duce la pierderea conștienței dacă este netratată.

Cetoacidoza diabetică (DKA) este o complicație care pune viața în pericol la pacienții cu diabet zaharat netratat sau diabet zaharat tratat necorespunzător. Acesta este cel mai frecvent în rândul tipului 1, dar poate apărea, de asemenea, în tipul 2 în cazul în care organismul devine stresat fiziologic, de exemplu în timpul unei infecții. Vezi tabelul următor pentru a vedea o comparație a semnelor și simptomelor de hiperglicemie și hipoglicemie în atât de tip 1 și de tip 2 diabet. Hipoglicemia apare atunci când orice insulină din organism a scos prea multă glucoză din sânge și glicemia au devenit foarte scăzute (mai puțin de 4 mmol/l).

Obicei deoarece pacientul a utilizat prea multă insulină

obicei deoarece pacientul a utilizat prea multă insulină,Aceasta se întâmplă de obicei deoarece pacientul a utilizat prea multă insulină, a exercitat prea energic sau a consumat alcool pe stomacul gol. Acesta este denumit în mod obișnuit “hipo”. De obicei, hipoglicemia poate fi corectată pur și simplu prin consumul de alimente sau băuturi cu un conținut ridicat de glucoză.

Dacă hipoglicemia nu este corectată, aceasta poate trece la simptome mai avansate, cum ar fi vorbirea neclară, confuzia și, în cele din urmă, pierderea conștienței. Dacă o persoană își pierde conștiența, va fi necesară administrarea unei injecții de urgență cu glucagon, pentru a crește nivelul de glucoză din sânge.

Hiperglicemia apare când organismul nu poate produce sau produce suficientă insulină pentru reglarea glicemiei. Ca urmare, valorile glicemiei devin prea mari. Acest lucru se întâmplă atunci când nu există insulină care să scoată glucoza din fluxul sanguin și în celule pentru a produce energie. Simptomele hiperglicemiei sunt similare cu cele ale diabetului zaharat, dar se pot manifesta brusc și sever. Dacă nu este tratată, hiperglicemia poate să ducă la cetoacidoză diabetică (DKA), care poate duce la pierderea conștienței și chiar la deces. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care administrează această afecțiune în asociere cu o alimentație sănătoasă și activitatea fizică nu prezintă, de obicei, risc de hipoglicemie.

Dacă oamenii nu iau medicamente pentru scăderea glicemiei, acestea nu tind să scadă prea mult pentru a putea provoca un episod de hipoglicemie. Hipoglicemia severă este, de asemenea, foarte rară la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care iau medicamente care scad glicemia, cum ar fi metformina (glucofag). Cu toate acestea, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care iau medicamente care cresc cantitatea de insulină eliberată de pancreas pot fi expuse riscului unor valori scăzute ale glicemiei. Aceste medicamente includ gliclazidă, glipizidă și Glimpiridă. Hipoglicemia se poate întâmpla, de asemenea, la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care utilizează insulină.

Diabetul zaharat de tip 2 apare deoarece organismul fie nu poate produce suficientă insulină, fie deoarece celulele din organism nu răspund corect la insulină. În consecință, glicemia devine prea mare. Acest lucru se întâmplă atunci când nu există insulină disponibilă pentru a scoate glucoza din sânge și în celule pentru a produce energie. Ca și în cazul diabetului zaharat de tip 1, simptomele de hiperglicemie sunt similare cu cele ale diabetului zaharat de tip 1, dar pot apărea brusc și sever și din aceleași motive ca în cazul diabetului zaharat de tip 1.